• ۱۳۹۷ چهارشنبه ۲۸ شهريور
  • اِلأَربِعا ٨ محرم ١٤٤۰
  • Wednesday, September 19, 2018
کلیدواژه: 45882
تاریخ انتشار:۱۳۹۶ پنج شنبه ۱۲ مرداد، ساعت 11:13
تاریخ بروزرسانی:۱۳۹۶/۶/۲۵
هفته جهانی شیر مادر

هفته جهانی شیر مادر

هفته جهانی شیردهی (به انگلیسی: World Breastfeeding Week) به هفت روز از هر سال که از ۱ اوت شروع و تا ۷ اوت ادامه دارد گفته می‌شود. این مراسم توسط اتحاد جهانی برای اقدام شیردهی WABA سرپرستی و اداره می‌شود و سالانه برای پیوستن تمامی حامیان، دولت‌ها و مؤسسه‌های شیردهی در سراسر جهان تشکیل و در بیش‌تر از ۱۷۰ کشور انجام می‌پذیرد.

هفته جهانی شیردهی برای اولین بار در سال ۱۹۹۲ شروع شد و تاکنون در ۱۲۰ کشور توسط یونیسف و شریک‌هایش شامل اتحاد جهانی برای اقدام شیردهی، سازمان بهداشت جهانی و دیگر سازمان‌ها انجام می‌شود. هدف اصلی این رویداد ترویج فرهنگ شیردهی و شیردهی منحصر به فرد برای حداقل شش ماه اول از زندگی نوزاد می‌باشد. در ایران این مراسم برابر با دهم تا شانزدهم مرداد هر سال می‌باشد. 

شروع تغذیه با شیر مادر ظرف یک ساعت اول تولد و تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول می تواند جان بیش از یک میلیون نوزاد را حفظ نماید.

اهداف:

* بسیج جهان برای امکان حفظ جان یک میلیون نوزاد از طریق یک اقدام ساده ؛ شروع یک تغذیه با شیر مادر ظرف یک ساعت اول تولد

* ترویج تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و تداوم تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول

* تشویق وزراء بهداشت جهان و سایر مسئولین به منظور محسوب نمودن شروع تغذیه با شیر مادر ظرف یک ساعت اول تولد بعنوان یک شاخص کلیدی برای بهداشت پیشگیری

* اطمینان یافتن از اینکه خانواده ها اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر را در ساعت اول تولد می شناسند بطوریکه مطمئن می شوند که این فرصت به نوزادانشان داده می شود.

* حمایت از برنامه بازنگری شده و احیاء نهضت بیمارستان های دوستدار کودک با تاکید بر ادغام و گسترش آن و شروع زودرس تغذیه با شیر مادر

ساعت اول : ساعت استثنایی زندگی

 برای اولین بار محققین تاثیر زمان اولین تغذیه با شیر مادر را بر مرگ و میر نوزادان ارزیابی کرده اند. آنها نشان داده اند که اگر نوزادان تغذیه با شیر مادر را در ساعت اول تولد شروع کنند مرگ و میر آنها کمتر می شود .

تغذیه مطلوب با شیر مادر

استراتژی جهانی تغذیه شیرخواران و کودکان خردسال که توسط WHO / Unicef تصویب شده است تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای 6 ماه اول زندگی و ادامه شیر مادر را همراه با تغذیه تکمیلی تا دو سالگی یا بیشتر توصیه می کند. شروع تغذیه با شیر مادر بطور طبیعی در دقایق تا ساعات اولیه عمر با تماس پوست با پوست مادر و نوزاد شروع می شود و آنها را برای تحقق تغذیه مطلوب با شیر مادر کمک می نماید اجرای این امر در بیمارستانهای دوستدار کودک ضروری است و بویژه در اقدام چهارم پیش بینی شده است.

حق تغذیه با شیر مادر:

در کنوانسیون حقوق کودک حق حیات هر کودک با هدف اطمینان یافتن از بقاء و تکامل آنان منظور شده است تغذیه با شیر مادر ظرف ساعت اول تولد به اطمینان یافتن از بقاء کودک کمک می کند زنان حق دارند این اطلاعات را کسب کنند و برای شروع شیردهی حمایت لازم را دریافت نمایند.

اهمیت تماس پوست با پوست مادر و نوزاد پس از تولد و شروع تغذیه با شیر مادر ظرف ساعت اول:

1- بدن مادر به گرم نگهداشتن مطلوب نوزاد کمک می کند که بویژه برای نوزادان کوچک و کم وزن هنگام تولد اهمیت دارد.

2- نوزاد استرس کمتری دارد ، آرامتر است و تنفس و ضربان قلب او پایدارتر است.

3- نوزاد ابتدا در معرض باکتری های بدن مادر که اکثرا برای او مضر نیستند قرار می گیرد و با عوامل ایمنی موجود در شیر مادر حفاظت می شود باکتری های بدن مادر جایگزین باکتری های روده و پوست نوزاد شده و با باکتری های مضرتر کارکنان بهداشتی و محیط رقابت می کند و لذا از بروز عفونت های ناشی از آنها پیشگیری می نماید.

4- نوزاد آغوز را بعنوان اولین تغذیه دریافت می کند که مایع طلایی یا هدیه زندگی نامیده می شود.

* آغوز غنی از سلول های فعال ایمنولوژیکی، آنتی بادی ها و سایر پروتئین های حفاظتی است بنابراین بعنوان اولین و اکسیناسیون نوزاد عمل می کند و او را در برابر بسیاری از عفونت ها حفاظت می نماید بعلاوه به تنظیم سیستم ایمنی در حال تکامل بدن نوزاد کمک می کند.

* آغوز حاوی فاکتورهای رشد است که به تکامل و عملکرد موثر روده نوزاد کمک می کند ورود میکرو ارگانیزم ها و آلرژن ها را به بدن نوزاد مشکل تر می کند.

* آغوز سرشار از ویتامین A است که علاوه بر حفاظت از چشم ها به کاهش عفونت ها کمک می کند.

* عمل دفع را در نوزاد تحریک می کند بطوری که مکونیوم سریع از روده خارج می شود این عمل به خروج موادی که سبب زردی نوزاد می شوند کمک نموده و لذا احتمال زرد شدن نوزادان را کاهش می دهد.

* آغوز به مقدار کم که مناسب با نیاز نوزاد است ترشح می شود.

5- لمس کردن به دهان گرفتن و مکیدن پستان ترشح اکسی توسین را در مادر تحریک نموده که به دلایل بسیاری اهمیت دارد از جمله:

- سبب انقباض رحم می شود این امر به خروج جفت و کاهش خونریزی پس از زایمان کمک می کند.

- اکسی توسین ترشح سایر هورمون هایی که موجب احساس آرامش و راحتی مادر می شوند، تحریک می نماید بطوریکه برخی آنرا هورمون عشق به نوزاد می نامند.

- اکسی توسین جریان یافتن شیر از پستان را تحریک می کند.

6- زنان با اولین تماس با نوزادان خود لذتی بی نظیر و باور نکردنی را تجربه می کنند و پدران اغلب در این لذت سهیم می شوند فرایند رابطه ( Bonding ) بین مادر و نوزاد از همین جا آغاز می شود.

روی هم رفته تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و تغذیه اولیه با آغوز با کاهش مرگ و میر در ماه اول عمر ارتباط دارد همچنین با افزایش تغذیه انحصاری با شیر مادر و افزایش طول مدت تغذیه با شیر مادر در ماه های بعدی ارتباط دارند که منجر به ارتقاء سلامت و کاهش مرگ و میر های بعدی می شود.

آیا فقط شروع تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد برای تداوم تغذیه انحصاری با شیر مادر کافی است؟

قطعا خیر! مادران نیاز به حمایت مستمر برای تداوم تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول عمر دارند مشارکت خانواده ، کارکنان بهداشتی درمانی ، ماماها و سایرین در هر جامعه در این شبکه حمایتی اهمیت دارد کارکنان بهداشتی درمانی و ویزیتورهای بهداشتی لازم است که برای ارزیابی تغذیه با شیر مادر، شناسایی مشکلات، کسب دانش و مهارت کمک به مادران برای حل مشکلات شیردهی آنان آموزش بالینی ببینند. پیگیری مادر توسط کارمند بهداشتی ظرف 72- 48 ساعت پس از زایمان و مجددا بعد از یک هفته و پس از آن در زمان های مناسب فرصت هایی را فراهم می کند تا در صورت وجود مشکل مداخله لازم بموقع انجام شود و اطمینان حاصل گردد که مادر شیردهی را بخوبی انجام می دهد. اجرای برنامه بازنگری شده و احیاء بیمارستان های دوستدار کودک همراه با اجرای کد بین المللی بازاریابی جانشین شونده های شیر مادر و قطعنامه های اجلاس جهانی بهداشت، حمایت ساختاری مورد نیاز را برای حفظ ، حمایت و ترویج تغذیه مطلوب با شیر مادر فراهم می کند.

منبع:دفتر سلامت خانواده و جمعیت - اداره ترویج تغذیه با شیر مادر

آپارات سراسری - استان ها سروش سراسری - استانها
اظهار نظرات | 0 نظر
captcha